Loading...

Schapen

DE SCHAPEN

Het bedrijf omvat een capaciteit van 350 volwassen ooien, waarbij de kudde opgedeeld wordt in 3 “categorieën”, om aan iedere vraag van de klant, zowel op gebied van begrazing als zijnde slachtproduct, zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden.

  1. We hebben een eerste groep van zo’n 200 ooien die een mix zijn van ooien, gebaseerd op onze oude Belgische rassen, maar met een invloed van Charollais en Suffolk rammen. Het is dus een “kruisingkudde” waarbij de vleesrammen een invloed hebben bij de productie van een toch kwalitatief goed vleeskarkas en waarbij het ecologisch graasbeheer en vleesafzet elkaar nog steeds de hand reiken.

De bedoeling is om jaarlijks een 120-tal ooien te laten af lammeren vanaf begin december tot midden januari voor de productie van paaslammeren.

De ooien worden dan vanaf april terug ingezet voor begrazingsopdrachten.

Een 50-tal ooien lammeren af in April tot midden Mei, waarbij de ooilammeren gebruikt worden om de kudde te verjongen en oudere dieren te vervangen.

Ieder jaar worden een 30-tal ooilammeren aangehouden die tijdens hun eerste levensjaar niet gedekt worden.

 

  1. De tweede kudde is een kudde van 80 raszuivere Houtland stamboek ooien. Deze ooien worden ingezet op de begrazingsopdrachten waarbij schralere vegetatie van toepassing is. Dit oeroude en zeldzame Belgisch schapenras willen wij via de genetische diversiteit verder in stand houden. De ooien lammeren af in december – januari en in april. Jonge ooilammeren worden ook jaarlijks aangeboden op de particuliere markt, dit om de bevordering van de instandhouding van dit ras te optimaliseren.

Jaarlijks worden zo een 15 à 20 jonge ooien aangehouden voor verjonging van de kudde en vervanging van de oudere dieren.

 

  1. De derde groep is een primeur op gebied van schapen in Vlaams natuurbeheer, het Charmoise schaap.

Een rustiek frans ras waarbij de ooien in 2019 geïmporteerd werden vanuit Frankrijk.

Dit ongelooflijk goed renderende schaap op schrale gebieden is de eerste kudde op Belgische bodem wordt ingezet voor ecologische begrazing.

De bedoeling is om de kudde van zo’n 70-tal ooien te laten af lammeren in augustus tot eind november, want deze schapen hebben van nature uit een bronstperiode die een jaar lang doorloopt.

Af lammeren doen ze met de minste problemen en de lammeren behalen een uitmuntend slachtkarkas van soms méér dan 55%.

Het is de bedoeling om met deze groep schapen de combinatie te maken van een begrazingsvorm en het afleveren van een excellent slachtproduct.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.